Att köpa markis i Stockholm – en guide till smart solavskärmning för husägare

12 maj 2024
Maja Bergman Lindberg

editorial

Markiser är en alltmer populär form av solskydd bland Stockholmarnas villa- och radhusägare. I takt med att somrarna blir varmare söker allt fler effektiva lösningar för att hålla sina hem svala och behagliga. I den här artikeln tar vi en närmare titt på markisers funktion, fördelar, olika stilar och vad du som husägare bör tänka på när du överväger att investera i markiser för ditt hem i huvudstaden.

Funktion och fördelar med markiser

Markiser är en utmärkt lösning för att skydda mot solens starka strålar och bidrar till att skapa ett behagligare inomhusklimat. En av de stora fördelarna med markiser är dess förmåga att blockera UV-strålar, vilket inte bara minskar risken för blekning av möbler och golv utan även minskar behovet av extra kylning. Detta kan i sin tur leda till lägre energikostnader under de varmare månaderna. En annan viktig fördel är ökad privatliv och komfort. Genom att reglera mängden ljus som släpps in i hemmet erbjuder markiser en grad av privatliv utan att för den sakens skull stänga ute omvärlden. Detta är särskilt värdefullt i tätbefolkade områden som Stockholm där bostäder ofta ligger nära varandra.

Markiser Stockholm

Olika typer av markiser och vad du bör överväga

När beslutet är fattat att köpa markis stockholm står Stockholms husägare inför ett brett utbud av valmöjligheter. Här är det viktigt att välja en modell som inte bara passar de estetiska önskemålen utan även uppfyller funktionella behov.

Kassettmarkiser

Dessa är en populär variant som skyddar väven när markisen är infälld, vilket ökar dess livslängd och minskar underhållet. De finns i ett flertal olika designs och färger, så att de kan passa den individuella stilen på hemmet.

Terrassmarkiser

Perfekta för större uteplatser och kan skapa ett extra uterum under sommarmånaderna. De kan vara manuellt eller elektriskt manövrerade och ofta utrustade med sensorer som automatiskt drar in markisen vid dåligt väder.

Fönstermarkiser

Dessa är idealiska för att reglera ljusinsläppet direkt vid fönstren. De kan vara försedda med transparenta material för att inte stänga ute ljuset helt och hållet, samtidigt som de blockerar värmen.

Installation och underhåll

Installationen av markiser kräver noggrannhet och en förståelse för den aktuella fasadens struktur. Det är viktigt att installationen görs säkert för att undvika skador på både huset och markisen. Därför är det många husägare som väljer att anlita professionell hjälp för monteringen. När det gäller underhåll är det mesta av jobbet att hålla markisduken ren från smuts och löv. Många moderna markiser är tillverkade av väderbeständiga material som kräver minimalt underhåll, men en regelbunden kontroll och rengöring rekommenderas för att förlänga markisens livslängd.

Fler nyheter